VEER MATEMATIKE 7.12.2023.
MAKE MATH FUN ! 💙
Foto galerija - Veer matematike
DANI HRVATSKOGA JEZIKA
Kao vjeno more sinje
U kretu si gipkom, lakom,
Podaje se dahu svakom,
I mreška se i propinje,
(Kakva mo je vjetra koga) –
Zuji, zvei, zvoni, zvui,
Šumi, grmi, tutnji, hui –
To je jezik roda moga! (…)
(Petar Preradovi)
DANI KRUHA
A. B. Šimi:
Rosa Mystica - Vee ljubavi
San je pao na mlin
starinski u doli.
Mir je pao tiho
na srce što voli.
Skromno srce
puno sree i sanjarija!
« Travanj 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | e | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 |
29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
Kulinijada u Jagodnjaku se odrava od 2003. godine svake godine u organizaciji PZ Naše Selo iz Jagodnjaka. Uglavnom su takmiarski primjerci iz Baranje, a iz godine u godinu se poveava broj takmiara i izvan Baranje. Najbolji kulin bira komisija kojoj je prof.dr.Petrievi Antun na elu, a ocjenjuje se vanjski izled, izgled presjeka, ujednaenost sušenja i zrenja, konzistencija, boja, odnos mišinog, masnog i vezivnog tkiva, te miris i ukus. Najboljem kulinaru uglavnom kao nagrada pripadne teška svinja za proizvodnju kulina, a ovisno o broju bodova dodjeljuju se zlatna, srebrna i bronana medalja.
U Jagodnjaku se tradicionalno na Spasovdan nainje kulin, tako da je termin kulinijade uvijek vezan za taj dan u godini, što znai 40 dana od Uskrsa. Cilj kulinijade je promocija ove gastronomske delicije kao autohtonog proizvoda i organizacija njegove proizvodnje na tradicionalan nain, a zadovoljavajui sve zakonske standarde koji propisuju ovakvu proizvodnju. Ovim bi seljaci proizvoai iskoristili i unovili svoje znanje proizašlo iz tradicije i iskoristili situaciju poveanja potranje originalnih autohtonih visokovrijednih mesnih proizvoda na europskom trištu. Takoer je cilj iskoristiti ovaj brend u turistike svrhe, ponudom posjete "kui kulina" u kojoj bi se moglo pogledati kako se nekad u starim baranjskim kuama odvijao cijeli tok proizvodnje kulina; od proizvodnje autohtonih pasmina svinja, pa sve do zrenja kulina u starim "kubama".